El Programa Q ajuda a potenciar als joves del territori com a monitors i coordinadors de les activitats. Un tret que caracteritza els diferents projectes de la Fundació es vol donar protagonisme als joves del territori fent-los partícips com a monitors i monitores i com a peça clau de coordinació de les activitats. Per tant, és necessari dissenyar un programa de qualitat (Programa Q) que brindi eines i elements de suport al jovent amb poca experiència, per tal de garantir èxit i qualitat en la seva tasca.
El Programa Q fa un acompanyament de tota l’acció educativa i tècnica del monitoratge de tots els projectes, amb la finalitat de promoure el seu desenvolupament positiu, personal i professional. Ho fa a través de les formacions tècniques i pedagògiques que s’ofereixen al llarg del curs, i a través de les observacions directes, que pretenen fomentar la millora de les capacitats a partir de la pràctica reflexiva.
Algunes de les eines que dissenya el Programa Q i que implementa el monitoratge són:
- Programacions anuals segons les característiques de cada grup
- Fitxa de sessió per planificar diàriament fixant objectius tant didàctics com educatius
- Fitxa de valoració per fomentar l’autoconsciència sobre com està anant el procés d’ensenyament – aprenentatge.
Aquest acompanyament és possible gràcies a l’estructura del Programa Q, formada pels observadors i observadores de qualitat. Aquests s’encarreguen de fer un seguiment de tota l’acció tècnica i educativa del monitoratge al llarg del seu procés d’ensenyament-aprenentatge. Ho fan a través de:
- Fitxa d’observació per identificar aspectes tècnics, actitudinals, didàctics i pedagògics que es donen a les sessions
- Feedback per transmetre al monitoratge tot allò que s’ha identificat a les sessions
- Formacions tècniques com pedagògiques, al llarg de tot el curs
- Tutoria individual on el monitoratge pot transmetre els seus dubtes i les seves inquietuds